Návrh doporučené pestrosti stravy

Měsíční jídelní lístek - 20 dnů

(přesnídávky, polévky, hlavní jídla, odpolední svačiny)

 

POLÉVKY:

volit podle hlavního jídla, preferovat zeleninové a zařadit 3x luštěninovou
jako zavářku používat obiloviny (různé druhy vloček, jáhly, rýži,  krupky, pohanku apod.)

HLAVNÍ JÍDLA:

3x drůbež
2x ryby
4x vepřové maso
5x dle možností (např. hovězí maso, králík)
4x bezmasé zeleninové jídlo (včetně zařazení luštěnin, jsou-li bez masa)
2x sladké jídlo

PŘÍLOHY:

5x brambory
2x bramborová kaše
3x těstoviny (možnost zařazovat celozrnné těstoviny, rýžové těstoviny, kuskus, tortily)
4x obilovina (možnost zařazovat rýži, rýži parboiled, rýži natural, bulgur, jáhly, pohanku atd.)
2x houskové knedlíky  (možnost přidání mouky celozrnné)
1x bramborové knedlíky
min. 1x luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách)        
ostatní (tortily, pizzy)

PŘESNÍDÁVKY:

1x med nebo džem
1x domácí pečivo s ovocem nebo tvarohem
3x kaše ( vločková, krupicová, kukuřičná, jáhlová, rýžová ) nebo mléčný výrobek
3x rybí pomazánka
2x tvarohová pomazánka
4x sýrová pomazánka nebo sýr
2x zeleninová pomazánka
2x luštěninová
2x jiné 

ODPOLEDNÍ SVAČINY:

4x ovocný nebo zeleninový salát
3x domácí pečivo – ovocné, tvarohové, makové
3x jogurt, tvaroh s ovocem nebo puding
3x celozrnný chléb se sýrovou nebo tvarohovou pomazánkou
7x jiné (např. celozrnné pečivo,celozrnné kuličky, kukuřičné lupínky, müsli, apod.)

 

ZELENINU A OVOCE PODÁVAT DENNĚ,

nejlépe jako doplněk k přesnídávkám, odpoledním svačinám i obědům.
Plně využívat sezónní druhy ovoce a zeleniny.